Start seizoen dames

Erika vroeg mij als nieuwe leider van het damesteam iets te schrijven over de start van de competitie. Vreemd eigenlijk het woord damesvoetbal, we spreken ook niet over herenvoetbal en we hebben het ook bij de dames over “laatste man” en “man houden”.

Maar goed de start van het seizoen begon met een paar trainingen van ondergetekende, waarna de echte tainers, Pieter Eekhof en Jan Dijkstra, het overnamen. Vanaf het begin zagen we een goede opkomst en vanzelfsprekend een uitstekende inzet. Ook hebben we met zijn allen afspraken gemaakt voor het seizoen, we hebben in de selectie 23 speelsters (we spelen ook 11 tegen 11 trouwens ) en we gaan met maximaal 14 speelsters naar de wedstrijden toe. We willen met plezier voetballen maar ook graag winnen en liefst kampioen worden natuurlijk, soms gaat dat niet samen dus zijn we overeengekomen dat ik mag kiezen op basis van 1 trainingsopkomst, 2 fitheid en 3 voetbalcapaciteit. Trainingsopkomst is goed te meten, de andere 2 factoren zijn voor mijn beoordeling (ook hier is voetbal niet 100% democratisch )
In de voorbereiding hebben we een toernooi gespeeld bij Renado, 2e plek, leuk voetbal. De week daarna zijn er twee bekerwedstrijden gespeeld tegen 5e klassers (wij spelen 4e klas).
De eerste wedstrijd wonnen we met 4-5, bijna gaven we een 2-5 voorsprong nog uit handen. De scheidsrechter stuurde er een van ons uit, floot soms niet terwijl wij dan stopten met voetballen en liet 10 minuten te lang doorspelen ook ter verontwaardiging van de thuisploeg. Weer wat geleerd, mondje dicht, voeten laten spreken.
Bij de 2e bekerwedstrijd hadden we een solide 0-2 voorsprong bij de rust en na de thee waren de meiden helemaal los, 1-10 en hier vond de scheidsrechter het na 35 minuten (we spelen ook 2 x drie kwartier) genoeg.
Dan de competitie, 1ste wedstrijd thuis tegen Scharnegoutum, bijzonder fit team, snelle combinaties waar we in de eerste helft weinig tegen in te brengen hadden, 0-3. Tweede helft kwamen we goed terug, Manouk scoorde en we hadden zelfs kansen om nog dichterbij te komen maar helaas 1-4. Terechte uitslag overigens.
2e wedstrijd, uit tegen Bolsward, jong team, snelle speelsters maar onervaren. 1-0 achter door een ongelukkig moment, 1-3 voor door doelpunten van Annet Lieuwes, Anet Waterlander en Miryam van Kesteren Wedstrijd gespeeld dachten we, maar helaas, we gingen achteruit voetballen en gaven Bolsward de kans om terug te komen 3-3, een kater.
Dan onze 2e thuiswedstrijd tegen Oudega VR1. Nu moet het gebeuren en het gebeurde ook. We kwamen sterk uit de startblokken met goed verzorgd voetbal, hoog druk zetten, mooie combinaties staan we bij de rust met 2-0 voor. Geweldig doorgaan van Manouk 1-0 en 2-0 door slim uitspelnvan de keeper door Miryam. In de tweede helft nemen we wat gas terug (conditie kan beter) maar door Anet Waterlander en 2 maal Miryam komen we op 5-0. Oudega scoort op het laatst nog een eretreffer 5-1. Deze overwinning me di voetbal hadden we even nodig.
Tot zover een goede start van het seizoen, er wordt goed gecombineerd, we zoeken elkaar goed op in het veld en de sfeer is prima, binnenkort gaan we met zij allen evalueren om te kijken wat goed gaat en wat we nog kunnen verbeteren.