Voetbalcarriere van ‘good oldie’ Rixt

Het moment waarop ik gevraagd werd een stukje voor de Nieuwsbrief te schrijven, was mooi gekozen: net 40 geworden en als ‘good oldie’ meespelend vanaf de ‘reservebank’… 

Ik ben Rixt Minnema, 40 jaar en kom oorspronkelijk uit Vegelinsoord. Ik heb daar mijn hele leven al gevoetbald en doe dat nog steeds. Toen mijn heit en mem mijn zussen, Liesbeth en Hester, en mij vroegen of we ook op voetbal wilden omdat er een meisjesteam werd opgericht bij FFS, hoefde ik daar niet over na te denken: graag!! Liesbeth kwam bij de dames, Hester en ik bij de meisjes. En zo voetbalden we allemaal, want mijn broer Sjoerd speelde ook al bij FFS. Ik was toen een jaar of 7. In ieder geval was het na zwemles (eerst moesten zwemdiploma’s gehaald worden) voetballen!

Bij de meisjes werden het eerste seizoen bijna meteen kampioen. We verloren de kampioenswedstrijd uit bij MKV. We moesten ook nog gezamenlijk in één box. Heel vervelend! Dat soort dingen vergeet je niet….

Na een paar seizoenen kwamen Sjoukje en ik op 12-jarige leeftijd bij de dames. Daar deden we daarvoor ook al af en toe mee. We waren echt onderkruipsels tussen die grutte froulju en werden daardoor ook vaak onderschat. Daar hebben we regelmatig ons voordeel mee kunnen doen.

Naast leren en later werken speelde en speelt voetbal een enorm belangrijke plek in mijn leven.

Op het veld promoveerden we, na een fantastisch kampioenschap, in 1997 naar de 2e klasse. Dat betekende een competitie in Noord Nederland! We waren er trots op dat we met zo’n klein clubje als FFS zo hoog speelden! Het damesteam was inmiddels behoorlijk veranderd qua samenstelling. Velen kwamen via via van buitenaf erbij. Het was een vriendinnenploeg waarbij we naast het voetballen ook veel met elkaar omgingen.  Een prachtige tijd!

Nadat we als team gestopt waren, dacht ik dat ik het ook wat rustiger aan wilde doen. Ik ben ‘gestopt’ (niet lid-af) en ging verder in de zaal. Het tweede werd toen eerste en als ze me nodig hadden, mochten ze me altijd bellen. Dat is dan ook regelmatig gebeurd. Tot het moment waarop Watze mij vroeg om er weer helemaal bij te komen. Ach ja, ik kon het spelletje ook helemaal niet missen en dus heb ik toen ‘ja’ gezegd. Tot vorig seizoen heb ik weer volledig meegedraaid en was ook aanvoerster van het team. Ik heb altijd met veel plezier gespeeld, maar merkte wel dat er wel wat was veranderd. ‘Vroeger’ was je er gewoon altijd. Er werd niet gevraagd óf je er wel was. Je moest een verdomd goeie reden hebben om er níet te zijn. Dat is wezenlijk veranderd en daar heb ik wel eens moeite mee.

Door mijn werk als directeur van een basisschool kon ik het niet langer waarmaken om elke week 2x te trainen en dus heb ik de keuze gemaakt om wederom te ‘stoppen’ en vanaf de ‘reservebank’ oproepbaar/inzetbaar te zijn. Resultaat: alle competitiewedstrijden gespeeld.

De verschillen zijn groot in het huidige team: de één speelt voor het eerst, de ander al jááren. En alles er tussen in. Ook qua leeftijd zit alles in dit team. Het is erg grappig en leuk om inmiddels met mijn oud-leerlingen samen te spelen….

De sfeer was de afgelopen periode goed. Resultaat en sfeer gaan dan ook vaak samen. Ik vond het heel bijzonder en mooi hoe de dames mij verrast hebben met een spandoek en speciaal voetbalshirt toen ik 40 jaar werd. Dat doet je heel goed!! Om daarna de najaarscompetitie af te sluiten met een kampioenschap, maakt het seizoen zeer geslaagd!!

Voetballen deed en doe ik niet alleen op het veld, maar ook in de zaal. Jaren geleden was er al een zaalteam waar ik deel van uit maakte. Ik heb toen zelfs nog een seizoen in de Friese Selectie gezeten.  Tussendoor is er een poosje geen dames zaalvoetbal geweest, maar toen wij als eerste op het veld gestopt waren, heb ik weer een team opgericht. Daar zijn inmiddels al weer heel wat wisselingen in geweest maar op dit moment hebben we een heel leuk ploegje en deden we tot een aantal wedstrijden voor het einde van het seizoen nog mee om het kampioenschap.

Met mijn FFS-hart hoop ik dat het damesvoetbal bij FFS altijd zal blijven bestaan! Ik wens ieder die bij FFS voetbalt/komt voetballen een hele mooie, sportieve en gezellige tijd toe!!

Ik neem weer plaats op de ‘reservebank’ en zie wel hoe het in de toekomst zal lopen. FFS verlaten doe ik toch niet….

Met FFS-groet,

Rixt Minnema