Dames op de kaart en ik van de kaart

Vorig voetbalseizoen was er één met ups en downs voor het damesteam. De opdracht voor dit seizoen was dan ook het damesvoetbal binnen FFS weer opnieuw op de kaart te zetten. Zo dat we weer jaren vooruit kunnen. Met totaal 25 speelsters zijn we gestart. Hierbij zes dames die wel beschikbaar zijn en alleen als het team ze nodig heeft. Onze zogenaamde ‘reservebank’.  Een groep die in de loop van het seizoen cruciaal is gebleken.

Met ‘op de kaart zetten’ bedoelen we niet alleen de sportieve prestaties. Er is een enthousiaste sponsorgroep van meerdere bedrijven geformeerd. Iedere maand komt de damesnieuwsbrief uit. We leveren veel artikelen aan bij de FFS-website. Het team is volledig in het nieuw gestoken.

Een voor een deel nieuwe technische staf is enthousiast aan het seizoen begonnen. Serge als centrale spil als leider, Nico en Jorn als trainers, Geert als vaste grensrechter en ondergetekende voor de coaching.

De eerste seizoenshelft was nodig om op stoom te komen. Goede en minder goede prestaties wisselden elkaar af. Met andere woorden, niet goed genoeg. Daarom is er in de winterstop eerlijk met elkaar gesproken. En door het team de handschoen opgepakt. In de winter is in de zaal hard doorgetraind. Met als eerste succes de eerste en derde prijs tijdens een zaalvoetbaltoernooi in Munnekeburen.

Deze lijn is de hele tweede seizoenshelft doorgetrokken. Ondanks het gemis van onze vaste keeper Anke kwam vastigheid en vertrouwen in het spel. Speelsters wisten wat ze van elkaar mochten verwachten, wilden voor en met elkaar werken en er kwam steeds meer de ultieme drive om te willen winnen. Waarbij voor de dames één woord niet uitgesproken mocht worden: ‘kampioenschap’. Want dat legt er zo’n druk op…

Stug gingen we door met winnen. Met als resultaat dat we voor de laatste wedstrijd zomaar bovenaan stonden. En we ook nog tegen de nummer twee LSC uit Sneek mochten spelen. Mooier slot van de competitie kun je niet bedenken. En dan ook nog deze wedstrijd met 4-3 mogen winnen en daardoor ongeslagen kampioen worden is een scenario wat je van te voren wenst. Ergens in deze nieuwsbrief zal ongetwijfeld een verslag staan. Wat mij trots maakt is dat er als team gevochten is de overwinning binnen te halen. En de dames dus weer op de kaart staan. Met nadrukkelijke dank aan de reservebank, die ons iedere week ondersteund hebben een volwaardig team binnen de lijnen te kunnen brengen.

Hiermee zit mijn klus er op. Na meer dan 20 jaar damesvoetbal maak ik graag ruimte voor anderen. Waarbij damesvoetbal zeker niet uit mijn hart is. Ik zal het zeker nadrukkelijk blijven volgen. Mijn enthousiasme langs de lijn proberen te onderdrukken. En mezelf van de kaart halen.

Tot ziens langs de lijn.

Watze Monsma